son 30 günde en çok ne okundu?

14 Temmuz 2022 Perşembe

hayatın yaşanabilirliğine dairdir

 





hayatı yaşanabilir hale getiren etkenler nelerden ibarettir sizce, bu konuya dair hiç düşündünüz mü? felsefe alanına, benzetme yerinde olursa, bir uyuşturucu bağımlısı vari bir bağımlılık taşıdığımdan, üzerimdeki ağırlıklardan biri de bu. bugün de bu ağırlığı sizinle paylaşacağım.

bu konuya dair kendi hayatımdan örneklendirmeler vererek açıklamalar sunacağım. bana göre hayatı yaşanabilir hale getiren etkenlerden en önemlisi yaşıyor olduğumuz çevre faktörüdür. bu çevre faktörünü güncellediğimiz daha güzel hale getirdiğimiz sürece hayatımızı da bu oranla daha yaşanabilir hale getirebiliriz. bu ülkemizin bazı yerlerinde mümkün iken ne yazık ki bazı yerlerinde çok da mümkün olmayan bir durum. bu konuya dair hatta şöyle bir söz paylaşmak istiyorum, yazar Jim Rohn'a ait bir söz.

"İnsan, en çok vakit geçirdiği 5 kişinin ortalamasıdır."


bu paylaşmış olduğum sözü de açıkçası, yukarıda belirttiğim duruma bir örnek olarak sunmak istedim. bu söze çokça katılan ve günlük hayatımda kullanan biriyim. bu özetle yaşadığınız çevre faktörü ile ilgili bir durum. çevrenizde hayatta yaşamaktan zevk alan insanlar bulundurursanız, bu doğrultuda siz de hayatı yaşamaktan zevk alabilirsiniz, tabii diğer türlü, çevrenizdeki insanlar karamsar iseler, bu da size olumsuz anlamda etki teşkil edebilecektir. bu sebeple bu gibi durumlarla karşı karşıya gelmemek adına çevrenizi her zaman kaliteli insanlara doldurmak, hayata daha güzel bakmanıza yol açacaktır. zira çevrenizdeki insanların kültür oranına göre sizin de kültürünüz gelişim gösterecektir. aynı zamanda sizin kültürlülük oranınız da, çevrenizdeki insanlara etki edecektir elbette. bu noktada düşünecek olursak aslında çevremize hepimiz bir şekilde etki vermekteyiz. çevremiz ile etkileşim halindeyiz, istesek de istemesek de bir şekilde yaptığımız eylemler sonucu örnek teşkil ediyoruz, gerek iyi gerek kötü anlamda durum bu şekilde.

şimdi ilk adımı sağlamak istedik diyelim, ancak yaşadığımız şehir bu durumda bize bu olanağı sağlamıyor. elbette bu durumun bulunduğu şehirlerimiz yok mu, tabii ki var. böyle bir durumda size mümkün oldukça yaşadığınız şehri değiştirmenizi tavsiye ederim. zira diğer türlü o şehir sizi yerinizde sayıp, toplumdan bir farkınızı ortaya koyabilmeniz adına, bir birey olabilmeniz adına size gerekli şartları sağlamayacaktır. kültürel anlamda gelişimini tamamlamamış bireylerden oluşan şehirler, sizin yaptığınız her farklı eylem neticesinde, çok farklı tepkiler verebileceklerdir. bu da elbette sizi yalnızlaştıracak, bir diğer değişle yaşamdan koparabilecek hallere kadar sebebiyet verecektir. ayrıca insansak bir amacımız olmalı değil mi? hayatımızda elbette değişiklikler yapacak, kendimizi mutlu edecek farklılıklar oluşturmak için çaba halinde olmalıyız.

çevre faktörü için diyelim ki şehir de değiştirdiniz, ardından kendinize uygun birbirinden kaliteli bireyler ile dostluklar kurdunuz, peki sonra?

sonrasında artık durum biraz da sizin çabanıza bağlı. elbette çabadan kastım bir miktar da para. burada bahsettiğim para çok büyük miktarlar değil kesinlikle. kendinize geliştirebileceğiniz birçok alan var ve bu alanların elbette daha ucuz olanları da mevcut. pahalı zevkler de edinebilirsiniz tabii ki ancak öncesinde buna dair olanaklar da sağlamalısınız. bu sebeple pahalı zevklerin ziyadesinde bütçenize ve kendinize uygun alanlarda gelişim sağlamanız çok daha faydanıza olacak ve sizi hayata karşı daha yaşanabilir bir hale getirecek.

hayatın yaşanabilirliği kavramını yalnızca kendiniz için düşünmeyin lütfen, zira yazımda da belirtim, biz insansak eğer amacımız olmalı. sadece kendimizi düşünmenin de evvelinde, çevremize de kalitemiz ve yapabileceğimiz eylemlerle fayda sağlamalıyız diye düşünüyorum. hayatı kendimiz için yaşanabilir hale getirdiğimizde, aynı zamanda çevremiz için de hayatı daha yaşanabilir hale getirmiş olacağız aynı zamanda. çünkü yukarıdaki sözde belirtildiği gibi, bizler gerçek manada en çok zaman ayırdığımız, en çok birlikte bulunduğumuz, en çok diyalog halinde bulunduğumuz insanların ortalaması ya da ortalamasını üstüyüz, bunu asla unutmamak gerekir.  

hayatı yaşanabilir hale getirebilecek eylemleri sıralamak gerekirse

-arkadaş seçiminde dikkatli davranmak,

-kendimize uygun arkadaşları edinemediğimiz bir şehirde yaşıyorsak, bunu başarabileceğimiz bir şehirde hayatımızı idame ettirmek.

-düşüncelerimize, bütçemize ve mutluluğumuza katkısı olabilecek alanlara ilgi beslemek

eğer bu üç eylemi doğru şekilde hayatınızda sağlayacak olursanız, bu hayatı kendiniz adına ve çevreniz adına çok daha yaşanabilir bir hale getirebileceğinizi düşünüyorum.

mutluluklar dilerim.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder