son 30 günde en çok ne okundu?

8 Mayıs 2020 Cuma

bir ses nasıl çıkarılır?




bu yazımda özverili biçimde, yukarıda bulunan fotoğrafı yorumlayacağım, tek yapacağım bu olacak. bir sesin nasıl çıkarılabileceğine dair seçeneklerde bulunacağım. sizce yukarıda bulunan kadın şahsi olarak bir ses çıkarabilir mi? arkasında bulunan erkek şahıstan -FİZİKİ- manada güçlü ise bunu bir şekilde yapabilir. -FİZİKİ- manada güçlü ise, şahsi olarak bunu yapabilir. 

peki sizce bulunduğumuz çağ için şahsiyet meselesi ne kadar önemli? burada belirtmiş olduğum şahsiyet kısmı, birçok insanda bulunmayan şahsiyet anlamında değil elbette. burada belirtmiş olduğum şahsiyet meselesi bireyin, eylemi bizzat kendisinin gerçekleştirebilmesi manasında. yani yukarıdaki fotoğraftan ilerleyecek olursak eğer, -FİZİKİ- manada kadın birtakım hareketlerde bulunur, erkeğin bu lanet olası eyleminden kurtulur, çığlık atar, kaçmaya başlar, birilerine haber verir vs vs.

soruya yeniden dönmek istiyorum. bulunduğumuz çağ için şahsiyet meselesi ne kadar önemli? teknolojinin bize sağladığı pozitif araçlar neticesinde her insan ayrı ayrı - birey birey olarak birden fazla ses çıkarabilir. evet belki teknolojinin bu denli gelişmemiş olmadığı bir çağda bu kadının -FİZİKİ- manada daha çok güçlü olması gerekirdi. hatta teknoloji gelişmemiş olmasa muhtemelen bu fotoğrafa da erişim sağlayamayacaktım/sağlayamayacaktık. ancak görüyoruz, yaşıyoruz, uyguluyoruz ki teknoloji muazzam bir ilerleyiş halinde. durmuyor, daima ilerliyor. 

bu fotoğraf yalnızca bir temsil, evet. ancak hayatlarımızda da bu ve benzeri olaylar yok mu? bir kadının ağzı kapalı, bir kadın şiddete uğruyor, bir kadın tacize uğruyor ve bunun farkında olarak herhangi bir ses çıkartıyor muyuz? burada fotoğrafa dair yorum yaptığım için kadın diyerek belirttim. burada roller tam tersi de olabilir. bir erkeğin de ağzı kapalı olabilir. bir erkek de şiddete uğruyor olabilir ve tacize uğruyor olabilir. ki her ikisi de oluyor, her ikisi de yaşanıyor. 

ama peki biz ne yapıyoruz?

sizce bu kadın nasıl ses çıkartabilir ya da ses çıkartabilir mi?

bu kadının şahsi manada ses çıkarmasını beklemeli miyiz yoksa sesimizi ona mı vermeliyiz? sizce gerçekten bulunduğumuz çağ için buradaki kadının ses çıkarmasını beklemek mi gerekiyor? ya da ona ses olmak mı?

başta belirtmiştim. buradaki kadın fiziki yolla da kurtulabilir, eğer birtakım fiziki güce sahip ise. ancak kendisi, yalnızca tek, şahsi olarak bizler kadar, yani toplum olarak ses çıkarabilir mi?

bu fotoğraf yalnızca bir temsil, hayır. HAYIR değil işte. çevremizde bu fotoğrafın boyut değiştirmiş hali var. hemen hemen birçoğumuz bu tür fotoğrafları görüyoruz, bu tür fotoğrafların sesini duyuyoruz. bu fotoğrafa bakıp geçmek bu kadar kolay olmamalı öyle değil mi? en azından bu fotoğrafa, yani evet nesnel açıdan bu fotoğraf bir temsil. ama realist bir bakış açısı ile olayı gözlemlediğimizde bu fotoğraf bize gerçek olayları sanatsal biçimde yansıtıyor, sadece bu. fotoğraf birtakım uykulardan uyandırmaya çalışıyor.

bu fotoğraf ses çıkartarak, aslında ses çıkarılmasını istiyor. fotoğraftaki kadının, farklı fotoğraftaki kadınların. ve fotoğrafı gören, fotoğrafı duyan bizlerin bir ses çıkarmasını istiyor. sizlere bir sesin nasıl çıkarılacağını söyleyemem, kusura bakmayın. ancak sizlere bir sesin ne zaman çıkarılması gerektiğini söyleyebilirim.

o kadının fiziki bir çaba göstermesini beklememize gerek yok. çünkü her şey geç olabilir. çünkü bazı seslerin 'çıkması' gerektiği zamanlar vardır, eğer o ses zamanında çıkmazsa, bazı kadınlar için gecikmiş olacağız. sesi insanı biçimde, her ne şekilde çıkarabiliyorsan çıkart, yeter ki umut ol. yeter ki sesin umut olsun, sesini çıkaramayan kadınlara, çocuklara, erkeklere, insanlara ve diğer tüm canlılara.

bir ses çıkar, lütfen.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder