son 30 günde en çok ne okundu?

24 Ağustos 2021 Salı

npc gibi yaşamak


yer aldığımız oyunlarda yönettiğimiz karakterler dışında kalan, yönetemediğimiz, oyuncu olmayan karakterler. yani orijinal ismi ile non-player character, kısaca NPC. peki günlük hayattaki yaşantımızda, dünya üzerinde de aslında çoğu zaman komut belli biri ya da birilerinde değil mi?

biri geliyor, halkın parasını alelade gasp ediyor, çalıyor, farklı yollar üzerinden alıp bunu yok ediyor, bir süre bunun peşinde oluyoruz, ama sonra unutuyoruz. unutulup gidiyor bu konu öylece. hırsızlık konusu bile affedilmemesi gereken bir konuyken, kimi zaman geliyor tecavüz, kimi zaman geliyor, cinayet bile bir süre sonra unutulup gidiyor.

soruyorum peki, oyunlarda yer alan, hareketlerine çoğu zaman geçip güldüğümüz, hatta anlam veremediğimiz NPC'lerden ne farkımız var? ben çok çeşitli oyun oynayan biri değilim ama örneğin Assassin's Creed serisinde, bu anlatacağım durum serinin birçok oyununda geçerli bu arada, halkın içerisinde birinin parasını çalıyorsunuz, o an için hatırlıyor, ancak sonrasında sizi görse bile olayı asla hatırlamıyor. halkın ortasında birini katlediyoruz oyunda, yine o an için insanlar sizden kaçıp gidiyor, belli bir süre geçtikten sonra aynı yerden hiçbir şey olmamış gibi geçebiliyoruz. bir başka oyunda gördüğüm olaydan örnek vereyim, yine aynı oyun firmasının oyunlardan, bu oyunun ismi de Watch_Dogs. bu oyunda da diyelim ki alelade birini arabasından indirip arabayı gasp ediyorsunuz. o şahıs tam polisi alacakken silah tutun, ya da arabayı üzerine sürün, şahıs hemen polisi aramaktan vazgeçiyor. hatta siz o malum olay yerinden biraz ilerleyince şahıs durumu unutmuş bile oluyor, araba bu yahu araba.

hadi buna oyun diyoruz, belli bir yapay zeka falan diyoruz, geçiyoruz, geçiştiriyoruz, gülüyoruz. peki bize ne demeli? 

bu durumların çoğu aslında yaşadığımız dünyada gerçekleşmiyor mu? birinin malı gasp ediliyor, o şahıs bazı yollarla korkutuluyor. şahıs olayı unutuyor, istisnalar haricinde böyle. veya bir tecavüz olayı oluyor. o şahıs, o olay bir süre medyatik oluyor. ardından yine unutup, gidiyoruz, yine istisnalar dışında. elbette bu olayın takipçisi olan insanlar varlar, sayıları az ya da yok varlar.

ama bana kalırsa, bu durumu yapan çok az sayıda kişi var. yani toplumun belki yüzde 20 belki yüzde 25'i. ben ortalama bir sayı verdim sadece. genelleme yapmıyorum burada. sadece bu durumu yapan kişiler için söylüyorum. NPC gibi yaşıyoruz, aslında sadece biri ve birileri var, karşıt 2 grup, 3 grup veya artık bunu ne şekilde isimlendirirseniz. 

bu grupların bir kısmı yönetiyor, bir kısmı yönetilme şekline karşı çıkıyor. bir kısmı hırsızlık yapıyor, tecavüz ediyor, cinayet işliyor. bir kısmı da bu hırsızlık yapanlara, tecavüz edenlere, cinayet işleyenlere almaları gereken ceza için karşı çıkmaya devam ediyor, olay nihayete erene dek.

peki diğerleri, tam olarak NPC gibi bir yaşam.

nedir NPC gibi yaşamak, nasıl olur, birileri bir eylem yapar,  cevapları şudur: "vardır bir bildiği", "onun amacı farklı", "o durumun aslı öyle değil" vb örnekler. bunları fazla çoğaltmama gerek yok, biliyorsunuz, görüyorsunuz, duyuyorsunuz.

NPC gibi yaşarsak, oyunda yer alan, oyuna etkisi olmayan karakterlerden bir farkımız kalmayacak. alelade oynadığımız oyunlarda bile yöneten karakter iken, kendi hayatımızda da NPC olmayıp, en azından birkaç işlevi olan karakterlerden olabilmek dileğiyle.

mutluluklar, güzellikler diliyorum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder