son 30 günde en çok ne okundu?

9 Temmuz 2023 Pazar

kendini bilmenin dışa vurumu ego mudur?

 


ego nedir?

cevap: ben(bknz sozluk.gov.tr)

egoist nedir?

cevap: bencil(bknz sozluk.gov.tr)

egoyu nasıl tanımlayabiliriz, kendini düşünme hali diyelim, kendine fayda sağlama hali vb gibi türetebiliriz. daha farklı örneklendirmeler yapacak olursak, sadece kendisini düşünme hali, yani kendisinin dışındakileri bilmeme durumu.

peki her egoist olarak adlandırdığımız insan yahut insanlar gerçekten egoist midir?

sizlere kurtlar vadisi dizisinden bir örnek vereceğim şimdi, polat alemdar, halo dayı ve kılıç karakterinin bulunduğu bir yerde, halo dayı, kılıç karakterine polat'ın elini tutarak, bu adam çok büyük bir adam diyor, polat alemdar estağfurullah diye karşılık verdikten sonra halo dayı ise "senden bir tane daha yoksa estağfurullah demeyeceksin, eyvallah diyeceksin" diyor.

dünyanın her tarafındaki her bir insanı tanıyamıyor olduğumuzdan, belki gün gelir de tanırız bilemiyorum, ama en azından şuan tanıyamıyor olduğumuzdan, bizden bir tane daha var mı yok mu bilemeyiz, fakat her insanın kendine yönelik başarıları vardır neticede. başarısı yahut başarıları. bu başarılarımızın farkında olup da kendisini bu konuda ön planda tutan biri neden egoist olsun ki? ben bu eylemi kendisi hariç başkalarını düşünmeme olarak görmüyorum.

örnek vereyim, bir koşu yarışmasında, birinci olan bir şahsiyet var, bu yarışma sonucunda kendine dair güzel yorumlarda bulunuyor, bunun için çok iyi çabaladığını ve diğer insanları geride bıraktığını kazanacağını bildiğini, kazanacağına inandığını belirtiyor.

burada problem nerede? yarışma zaten onun birinci olduğunu açıklamış, zaten yarışma onun tek olduğunu simgelemiş, sıralamış, artık her ne derseniz. ego eğer ben hali ise, o halde yarışmalarda birincileri de belirtmeyelim mi yani? yarışmada bir şahıs birinci diye, bunun sevincini yaşıyor diye hemen egoist olsun öyle mi?

bu birçok anlamda, birçok yapılan eylemde geçerlidir. yaptığınız iş, bulunduğunuz bir spor dalı, herhangi bir eyleminiz işte. o yaptığınız eylemde başarılı olduğunuzu görüyor, düşünüyorsanız, kendinizi bilmenizin ne gibi bir sakıncası olsun ki?

yani bırakın toplum size, kalıp haline gelen "egoist" yakıştırmasında bulunsun. bir insanın yaptığı işini sevmesi, ona dair başarılarını anlatmasından mutlu olması çok da güzel bir şey ve ego bu değil. bana göre ego, kendini olduğundan farklı boyutta görme hali. bir işte başarısızsındır, ama buna rağmen kendini başarılı gibi göstermeye çalışıyorsundur.

ya da, bir konuda çok üstün durumdasındır ve çok amatör olduklarını bildiğin insanlarla o eylemi yapıyorsan, işte burada egonu okşamak için bulunuyor olabilirsin. ama kendinle aynı durumda olan insanlarla olan bir rekabetten başarılı çıkıyorsan ve bu başarına dair güzel değerlendirmelerde bulunuyorsan kendine dair, sen egoist değilsindir, sen yalnızca kendini biliyor olma halini dışa vuruyorsundur o kadar.

zira zaten bu dünyada yaşıyor olmaktaki en güzel şeylerden biri bu değil mi, her ne olursa olsun kendini bilmek hali. birçok insan kendini bilemiyorken, yıllar boyu kendini arıyorken, sen kendini biliyorsan, mutlusundur. bırak toplum sana istediğini söylemeye devam etsin. kendini bilmekten, yeri geldiğinde kendini biliyor olma halını dışa vurmaktan da çekinme, bu senin en doğal hakkın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder