son 30 günde en çok ne okundu?

23 Ağustos 2018 Perşembe

KALİTE ne değildir?

KALİTE

kalitenin neyi temsil ettiğine dair örnek ve örneklerle tanımlar sunacağım size. bu sayede de KALİTE'nin ne olmadığını da anlamış olacağız.

"Bir ürünün, ünlü bir şahsiyet üzerinde bulunması, o ürünün kaliteli olduğunu göstermez."


Günümüzde gerek tv gerek internet sektöründe görürüz ki, birden fazla ürünü sergilemek için birden fazla aktör veya aktristi reklamlarında manken olarak sergileyerek o ürünü cezbettirmeye çalışmakta olan birden fazla giyim markası var. Bunlardan kaliteli olanı yok mu? Elbette var, ama kalite genel anlamıyla gereğinden fazla reklama ihtiyaç duyan bir şey değildir. Gereğinden fazla reklama ihtiyaç duyuyorsa muhtemelen lanse ettiği ürün elinde kalmıştır ve satamıyordur, biraz basit düşünmek gerek güzel okuyucu.

"Bir ürünün, birden fazla insanda bulunması o ürünün kaliteli olduğunu göstermez."


Yolda yürürken görürüz, birçok defasında karşılaşmışızdır, günümüz toplumunda insanlar hemen hemen devamlı birbirinin benzeri kıyafetleri giymekte. Peki neden? Çünkü genel olarak insanlar kendi düşüncelerini, kendi zevklerini sergilemekte oldukça üşengeç. Biri veya birkaç kişi kendine uygun birkaç stil belirler ve toplumun diğer üyeleri de buna uyar. Hayır güzel okuyucum sen hariçsin, çünkü sen bu yazıyı okuduğuna göre oldukça bilinçlisindir zaten. Bilinçli olmayı da açıklayayım, bilinçli olmayanlar için.

Aynı konu üzerinden gideceğim tabii ki.

Nedir bilinçli olmak, zevklerini saklamamaktkır, zevkinizi saklama güzel okuyucum. Sen çok farklı renkteki tişörtleri veya insanların hiç beğenmeyeceği bir zevke sahip olabilirsin. Bu gayet normal bir durum. Olması gereken bu zaten değil mi? Sizce de tüm insanlığın hemen hemen aynı zevklere sahip olması çok mantıklı mı? Elbette ki değil. Her insanın zevki birbirinden farklıdır.

Biz genel olarak farklılıklarımızla aydınlanırız. Herkesin siyah giyindiği bir ortamda siyah giyinirsen diğerlerinden hiçbir farkın kalmaz. Beyaz giyinmeyi dene mesela. Veya pembe, giy bir şeyler. Ama bir fark oluştur, kendi düşüncelerini kendi fikirlerini ortaya koy. Kalitenin ne olduğunu unutma. Kalite bu ikisi değildi mesela, evet biz bunun kaliteli olmadığını anladık buraya kadar.

Peki nedir kalite?

Size ilk olarak bunun ortalama tanımını yapacağım.

"Bir ürünün yapım aşamasındaki kullanılan malzemeleri iyi tanıyan profesyonel şahıslar tarafından yapılan ortalama değerlendirme sonucu ortaya konan bir puanlama düzeyi."


İşte tam olarak bu düzeydir kalite. Kalite seviyesi düşük veya yüksek. Ama kalite budur yalnızca. Ortada gerçekten o ürünü anlayabilecek biri olması gerek. Bir ürünün bir tarafı yırtık veya farklı hallerde olabilir. Ama o ürün kaliteliyse kalitelidir. Birden fazla kişinin kalitesiz demesi onu kalitesiz hale getirmez. Onun kalitesini ortaya koyabilmek ve değerlendirme yapabilmek için yalnızca o üründen anlayabilen kişi veya kişilerin toplanması gerekir.

Diğer insanların yaptığı yalnızca yorumdur. Ve yorum dediğimz şey yalnızca o ürünün hangi kitlece sevilip sevilmediğini ortaya koyar. Bu yalnızca o ürünün beğeni seviyesini ortaya çıkarır. Yorum ve değerlendirme farklı şeylerdir bu yüzden.

Değerlendirmeyi uzman kişiler yaparken, yorumlamayı sıradan insanlar da yapabilir.

Sağlıkla, güzel ve mutlu kal güzel okuyucum.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder