son 30 günde en çok ne okundu?

25 Mayıs 2023 Perşembe

29 MAYIS NE ŞEKİLDE KUTLANMALI?

29 Mayıs İstanbul'un fethi, yahut Constantinopolis'in düşüşü, olay nerede olduğunuza veya nereden baktığınıza göre değişiyor.

Bizans İmparatorluğu her ne kadar Constantinopolis'in düşüşü ile yıkılsa da, elbette ki orada yaşayan Bizansa dair, Bizanslı olan insanları da unutmamak gerekir. elbette ki yani, pek tabi öyle. bir yerlerde zulüm 1453'te başlandı denmesini bu yüzden çok da absürt yahut tuhaf bulamıyorum. zira bu kişi ya da kişiler Bizanslı hissediyor olabilir, o düşüncede olabilir, o düşünceye yakın olabilir. kimse seve seve kendi toprağının başka bir ülkeye verilmesini kabul edebilecek değildir elbette hemen. aradan yüzyıllar geçse de. İstanbul, Constantinopolis olarak görülebilir. oldukça olağan, doğal, norma uygundur.

29 Mayıs bana göre kutlanmalı mıdır, elbette harika bir zafer, bir başarı öyküsü, bir hayalin gerçeğe dönüşümü, 2.Mehmed'in, Fatih'e dönüşümü, bir çağın kapanıp, başka bir çağa dönüşümü.

ancak kutlanmalı abartılmamalı, kimse rencide edilmemeli diye düşünüyorum. zira 2.Mehmed sadece İstanbul'u değil, gönülleri de hoşgörüsüyle fethederek Fatih olmuştur.

Fatih'in ve Fatih'in askerlerinin fethini, Osmanlı İmparatorluğunun fethinin, Fatih'e yaraşır şekilde, kimseyi incitmeden, kimseyi ayrıştırmadan kutlamak gerektiğini düşünüyorum.

Kutlu olsun 29 Mayıs, kutlu olsun kutlu fetih. Huzur içinde uyu, İstanbul'un ve gönüllerin fatihi.

son olarak, lütfen, Ayasofya'nın kapılarını yemeye çalışmayınız.