son 30 günde en çok ne okundu?

23 Ekim 2018 Salı

beğeni algımızın kalitesini nasıl anlayabiliriz?

bu küçük makalemde amacım, beğeni algımızın neye dayandığını ve kalitesini nasıl ortaya çıkarmakla ilgili olacak, küçük bir deney mahiyetinde de düşünebiliriz.

beğeni algımızın seviyesindeki kalite eksikliğini, belki teknolojinin aşırı gelişip bir şeyleri önümüze sermesine bağlayabiliriz, ama belirleyici bir etken olamaz. teknolojinin aşırı gelişmişliğini kötü hale getiren yine bizleriz maalesef.

evet, teknoloji bir şeyleri önümüze çok daha rahat şekilde getiriyor, fakat bunu yeterli bulup önümüzde gelenle yetinmek, önümüze geleni güzel görüp geçmek gibi bir hata yapıyoruz, bunu daha açıklayıcı biçimde şöyle anlatacağım.

insanlar genel olarak bir şey kaliteli olsun veya olmasın ona bakmaksızın, o şeyin popüleritesine bakıyor. eğer bir şey çok fazla beğeniler, kalpler vs almışsa, o şeyi dünyanın en kaliteli eseri gibi görebilyoruz.

bu küçük bir söz, bir kıta şiir veya çok popüler dizideki replik de olabilir...

bunlar elbette güzel olabilir, ama dediğim üzere bunlar popüleritenin seçip önümüzde bıraktığı şeyler, yani genelleme mevcut. bir genel ortalama olarak birkaç film beğeniyor, her sene ısıtılıp ısıtılıp o önümüze geliyor?

peki nerede araştırma? hani teknoloji elimizdeydi, bilgiye çok daha rahat ulaşabiliyorduk, öyle değil mi?

araştırma yapılmıyorum efendim...

maalesef ki bir şeyin popüleritesine bakılıp geçiliyor insanlar bir şey popüler değilse, bu bir müzik, bir film veya bir kitap olabilir, popüler değilse, kesinlikle hiç bilgisi olmadan bile eleştirebiliyor.

size önerim şudur ki; araştırın efendiler.

araştırın ve gerçek kaliteyi görün. emin olun ülkemizde halen bilmediğimiz nice kaliteli eser var raflardan hiç kaldırılıp bakılmayan, neden? Çünkü popüler değil...

nice film var kalite dolu çoğu kitlenin maalesef ki bilmediği, sırf popüler değil diye.

bir yerlerde nice sokak sanatçıları var ellerinden güzel eserler çıkartan... bunların hemen hemen hepsinin arasınca neler neler var insanlığa kalite sunan, yalnızca bir yerlerde bir şekilde sanatlarını sergiliyorlar, bizler de popülerite kitlesiyle, aslında bazen hiç anlamadığımız filmleri bile "popüler" adı altında bilip ne hoş yorumlar yapıyoruz, öve öve bitiremiyoruz...

biraz gerçekçi olup kendi bakış açımızla eserlere bakarsak, bu ülkedeki kaliteli sanat eserlerini de çok rahat bir biçmde görebileceğiz.

popüleriteyi değil, kaliteyi bulmanız dileğiyle...